Hembrugterrein Zaandam

HEMBRUGTERREIN ZAANDAM

Lab-44 is located at the Hembrug site, between Amsterdam and Zaandam. For a long time this area belonged to the Ministry of Defense and was not accessible to the public. Now this area is being developed into an 'urban mixed zone' of creativity, catering and soon also living. There are nearly 100 monumental buildings on the site and we are located in one of them, the laboratory from 1918.

 

The old lab is one of the most striking buildings on the Hembrug site. In the field, weaponry and ammunition were predominantly made, and were further developed and tested in the laboratory. For example, from the last year of World War I in 1918, chemical weapons such as the infamous ‘mustard gas’ were developed within this area. From 1936, the building was used as a metallurgy laboratory as well as for the inspection of ammunition. 

In 2015, the Central Government Real Estate Agency decided to sell this provincial monument in order to speed up the restoration process, due to the threat of collapse. The rectangular building which is roughly 700m2 has been completely renovated into the current Lab-44. At the core, a restaurant stands surrounded by developing food and drink concepts. With over 100 seats inside and a terrace outside, we have the ambition to become the new hotspot for both the Zaanstreek and Amsterdam regions.

Omgeving

Het concept van LAB-44

Lab-44 is gevestigd in een monumentaal pand op het Hembrugterrein. Dit gebied behoorde ooit toe aan een wapen- en munitiefabriek en was verboden terrein. Dit terrein wordt nu volledig opnieuw ingericht en geldt steeds meer als dé hotspot in de metropoolregio Amsterdam. Lab-44 biedt een restaurant met volop mogelijkheden voor vergaderingen en andere bijeenkomsten. Het zonnige terras is vanaf vroeg in het voorjaar een heerlijke plek om te genieten van het zonnetje. De keukenbrigade heeft een toegankelijke brasseriekaart samengesteld, aangevuld met bijzondere pizza’s uit de Valoriani oven.

Lab-44 doet haar naam eer aan. Je vindt hier ‘makers’, zoals de mannen van Zaanse Sambal, de brouwers van de bieren van Hoop en Breugem en een keuken waar nieuwe foodconcepten ontwikkeld worden. Ook biedt Lab-44 pizza-workshops naar concept van Gabriele Bonci. Dit alles, inclusief gratis parkeren, maakt van Lab-44 een unieke plek.