Smaakmakers van LAB-44

Op het Hembrugterrein staan uiteenlopende monumentale panden en een daarvan was voorheen het laboratorium. Aan dit pand is een unieke invulling gegeven met de komst van Lab-44; een multifunctionele opzet ‘voor makers & eters’.

Dit monumentale pand biedt plaats aan het restaurant, een terras en diverse food &amp drink gerelateerde bedrijven, zoals het de productieruimte van Zaanse Sambal en onze microbrouwerij.

Bierlab

Een van de lab’s is ingericht als microbrouwerij. Hier worden bieren gebrouwen van het biermerk ‘Hoop’ uit Zaandijk. Je bent welkom voor een rondleiding met bierproeverij. We leggen je dan graag alles uit over het brouwen van bier en hoe we ook special batches kunnen brouwen. Denk hierbij aan een speciale craft beer voor een jubileum, huwelijk of bijzondere groep mensen. Voor makers en drinkers, in dit geval!

Zaanse Sambal

Zaanse Sambal, de enige echte sambal uit de Zaanstreek, wordt gemaakt in Lab-44. In hun compacte productieruimte maken Fons en Stef hun sambals: the Original (rode sambal met o.a. mosterdzaad), Venkel-Laurier (van groene en Jalapeño pepers), Cacao-Zeezout (met cacao nibs en grof zeezout) en in de wintermaanden Madame Pompoen (met o.a. Madame Jeanetjes, pompoen en kweepeer).
Deze sambals zijn niet alleen lekker pittig, maar vooral echte smaakmakers voor de alledaagse keuken. Daarnaast worden er dikwijls nieuwe combinaties en gerechtjes bedacht en uitgeprobeerd. Schroom vooral niet even aan te kloppen als de mannen aanwezig zijn. Ze vertellen graag hun verhaal en geven je een kijkje in hun keuken. En als je durft, mag je ook proeven…

Fotograaf: Jeroen Niezen

The House Of Proud

Wij zijn er trots op dat ProudDesign een denk- en werk-atelier voor de ontwikkeling van food & drink design in ons pand heeft. Onder de vlag van House of Proud zullen ze daar kleine, lokale projecten opzetten, zoals ze dat reeds gedaan hebben voor Hoop bier, Porcospino olijfolie, KO-KO choco, Zaanse Sportbank en natuurlijk ‘treat me rice’!

Labshop

Hoe leuk is het om wat er gemaakt wordt in de diverse lab’s mee te nemen naar huis? Gewoon om zelf te consumeren of als geschenk mee te nemen. In de voorraadkast van Lab-44 is naast ‘homemade’ bier van HOOP, Zaanse Sambal en zijn producten van locale ondernemers zoals bier van Breugem, chocolade van De Euforij, conserven van COCO, en arachideolie van molen ’t Jonge Schaap uit Zaandam verkrijgbaar.

Het concept van LAB-44

Het unieke pand vroeg om een unieke invulling, en dat is zeker gelukt. De naam,
Lab-44, refereert aan de oorspronkelijke functie en het adres (Middenweg 44). In de nieuwe opzet wordt de oorsprong meer dan alleen in de naam eer aangedaan.
Lab-44 is ontwikkeld tot een multifunctionele opzet ‘voor makers & eters’.

In het hoge middengedeelte en op de entresol bevindt zich het restaurant, er is een terras aan de zuidkant en er bevinden zich diverse food & drink gerelateerde bedrijven: een kleine bierbrouwerij van HOOP, de werkplaats van Zaanse Sambal, een ‘Paplab’ waar rijstepap wordt ontwikkeld i.s.m. onder andere Lassie en een atelier voor de ontwikkeling van food & drink packaging design van het Amsterdamse bedrijf Proud Design. Tevens is een tweetal vergaderruimtes aanwezig voor resp. 15 en 40 bezoekers. Met bijna 100 zitplaatsen binnen en een terras buiten, heeft Lab-44 de ambitie dé nieuwe hotspot voor zowel de Zaanstreek als Amsterdam te worden.