Smaakmakers van LAB-44

Op het Hembrugterrein staan uiteenlopende monumentale panden en een daarvan was voorheen het laboratorium. Aan dit pand is een unieke invulling gegeven met de komst van Lab-44; een multifunctionele opzet ‘voor makers & eters’.

Dit monumentale pand biedt plaats aan het restaurant, een terras en diverse food &amp drink gerelateerde bedrijven, zoals het de productieruimte van Zaanse Sambal en onze microbrouwerij.

Bierlab

Een van de lab’s is ingericht als microbrouwerij. Hier worden bieren gebrouwen van de biermerken ‘Hoop’ en 'Breugem' uit Zaandijk. Je bent welkom voor een rondleiding met bierproeverij. We leggen je graag alles uit over het brouwen van bier en hoe we ook special batches kunnen brouwen. Denk hierbij aan een speciale craft beer voor een jubileum, huwelijk of bijzondere groep mensen. Voor makers en drinkers, in dit geval!


Zaanse Sambal

Zaanse Sambal, de enige echte sambal uit de Zaanstreek, wordt gemaakt in Lab-44. In hun compacte productieruimte maken Fons en Stef hun sambals: the Original (rode sambal met o.a. mosterdzaad), Venkel-Laurier (van groene en Jalapeño pepers), Cacao-Zeezout (met cacao nibs en grof zeezout) en in de wintermaanden Madame Pompoen (met o.a. Madame Jeanetjes, pompoen en kweepeer).
Deze sambals zijn niet alleen lekker pittig, maar vooral echte smaakmakers voor de alledaagse keuken. Daarnaast worden er dikwijls nieuwe combinaties en gerechtjes bedacht en uitgeprobeerd. Schroom vooral niet even aan te kloppen als de mannen aanwezig zijn. Ze vertellen graag hun verhaal en geven je een kijkje in hun keuken. En als je durft, mag je ook proeven…

Fotograaf: Jeroen Niezen

The House Of Proud

Wij zijn er trots op dat ProudDesign een denk- en werk-atelier voor de ontwikkeling van food & drink design in ons pand heeft. Onder de vlag van House of Proud zullen ze daar kleine, lokale projecten opzetten, zoals ze dat reeds gedaan hebben voor Hoop bier, Porcospino olijfolie, KO-KO choco en de Zaanse Sportbank.

Labshop

Hoe leuk is het om wat er gemaakt wordt in de diverse lab’s mee te nemen naar huis? Gewoon om zelf te consumeren of als geschenk mee te nemen.

Neem een kijkje in onze voorraadkast bij de bar. Hier vind je bier van HOOP en Breugem, Zaanse Sambal en andere heerlijke lokale producten!

Het concept van LAB-44

Lab-44 is gevestigd in een monumentaal pand op het Hembrugterrein. Dit gebied behoorde ooit toe aan een wapen- en munitiefabriek en was verboden terrein. Dit terrein wordt nu volledig opnieuw ingericht en geldt steeds meer als dé hotspot in de metropoolregio Amsterdam. Lab-44 biedt een restaurant met volop mogelijkheden voor vergaderingen en andere bijeenkomsten. Het zonnige terras is vanaf vroeg in het voorjaar een heerlijke plek om te genieten van het zonnetje. De keukenbrigade heeft een toegankelijke brasseriekaart samengesteld, aangevuld met bijzondere pizza’s uit de Valoriani oven.

Lab-44 doet haar naam eer aan. Je vindt hier ‘makers’, zoals de mannen van Zaanse Sambal, de brouwers van de bieren van Hoop en Breugem en een keuken waar nieuwe foodconcepten ontwikkeld worden. Ook biedt Lab-44 pizza-workshops naar concept van Gabriele Bonci. Dit alles, inclusief gratis parkeren, maakt van Lab-44 een unieke plek.