Hembrugterrein Zaandam

Lab-44 ligt op het Hembrugterrein, tussen Amsterdam en Zaandam. Lange tijd viel dit gebied onder het Ministerie van Defensie en was het niet toegankelijk voor publiek. Nu wordt dit gebied ontwikkeld tot een ‘urban mixed zone’ van creativiteit, horeca en binnenkort ook wonen. Er staan bijna 100 monumentale panden en in één daarvan, het laboratorium uit 1918, zijn wij gevestigd.

Het oude lab is een van de meest markante panden op het Hembrugterrein. Werd op het terrein vooral wapentuig en munitie gemaakt, in het laboratorium werden deze zaken ontwikkeld en getest. Zo werden hier vanaf 1918, het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog, chemische wapens ontwikkeld, zoals het beruchte mosterdgas. Vanaf 1936 werd het gebouw gebruikt als metallurgie laboratorium en voor de keuring van munitie.

In 2015 besloot het Rijksvastgoedbedrijf dit pand, een provinciaal monument, bij uitzondering versneld te verkopen om de restauratie te bespoedigen, vanwege dreigend instortingsgevaar. Het rechthoekige pand van zo’n 700m2 is geheel gerenoveerd tot het huidige Lab-44. In de kern een restaurant, omringd door ontwikkeling en productie van food & drink concepten. Met ruim 100 zitplaatsen binnen en een terras buiten hebben wij de ambitie dé nieuwe hotspot voor zowel de Zaanstreek als Amsterdam te worden.

Omgeving

Het concept van LAB-44

Het unieke pand vroeg om een unieke invulling, en dat is zeker gelukt. De naam,
Lab-44, refereert aan de oorspronkelijke functie en het adres (Middenweg 44). In de nieuwe opzet wordt de oorsprong meer dan alleen in de naam eer aangedaan.
Lab-44 is ontwikkeld tot een multifunctionele opzet ‘voor makers & eters’.

In het hoge middengedeelte en op de entresol bevindt zich het restaurant, er is een terras aan de zuidkant en er bevinden zich diverse food & drink gerelateerde bedrijven: een kleine bierbrouwerij van HOOP, de werkplaats van Zaanse Sambal, een ‘Paplab’ waar rijstepap wordt ontwikkeld i.s.m. onder andere Lassie en een atelier voor de ontwikkeling van food & drink packaging design van het Amsterdamse bedrijf Proud Design. Tevens is een tweetal vergaderruimtes aanwezig voor resp. 15 en 40 bezoekers. Met bijna 100 zitplaatsen binnen en een terras buiten, heeft Lab-44 de ambitie dé nieuwe hotspot voor zowel de Zaanstreek als Amsterdam te worden.