Hembrugterrein Zaandam

Lab-44 ligt op het Hembrugterrein, tussen Amsterdam en Zaandam. Lange tijd viel dit gebied onder het Ministerie van Defensie en was het niet toegankelijk voor publiek. Nu wordt dit gebied ontwikkeld tot een ‘urban mixed zone’ van creativiteit, horeca en binnenkort ook wonen. Er staan bijna 100 monumentale panden en in één daarvan, het laboratorium uit 1918, zijn wij gevestigd.

Het oude lab is een van de meest markante panden op het Hembrugterrein. Werd op het terrein vooral wapentuig en munitie gemaakt, in het laboratorium werden deze zaken ontwikkeld en getest. Zo werden hier vanaf 1918, het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog, chemische wapens ontwikkeld, zoals het beruchte mosterdgas. Vanaf 1936 werd het gebouw gebruikt als metallurgie laboratorium en voor de keuring van munitie.

In 2015 besloot het Rijksvastgoedbedrijf dit pand, een provinciaal monument, bij uitzondering versneld te verkopen om de restauratie te bespoedigen en zo instorting te voorkomen. Het rechthoekige pand van zo’n 700m2 is geheel gerenoveerd tot het huidige Lab-44. In de kern een restaurant, omringd door ontwikkeling en productie van food & drink concepten. Met ruim 100 zitplaatsen binnen en een terras buiten hebben wij de ambitie dé nieuwe hotspot voor de metropoolregio Amsterdam.

Omgeving

Het concept van LAB-44

Lab-44 is gevestigd in een monumentaal pand op het Hembrugterrein. Dit gebied behoorde ooit toe aan een wapen- en munitiefabriek en was verboden terrein. Dit terrein wordt nu volledig opnieuw ingericht en geldt steeds meer als dé hotspot in de metropoolregio Amsterdam. Lab-44 biedt een restaurant met volop mogelijkheden voor vergaderingen en andere bijeenkomsten. Het zonnige terras is vanaf vroeg in het voorjaar een heerlijke plek om te genieten van het zonnetje. De keukenbrigade heeft een toegankelijke brasseriekaart samengesteld, aangevuld met bijzondere pizza’s uit de Valoriani oven.

Lab-44 doet haar naam eer aan. Je vindt hier ‘makers’, zoals de mannen van Zaanse Sambal, de brouwers van de bieren van Hoop en Breugem en een keuken waar nieuwe foodconcepten ontwikkeld worden. Ook biedt Lab-44 pizza-workshops naar concept van Gabriele Bonci. Dit alles, inclusief gratis parkeren, maakt van Lab-44 een unieke plek.