apr 14, 2017

Lab-44 voor eters en makers (van eten); drankje kan ook


Noordhollands Dagblad - Zaanstreek
Door: Ronald Massaut

 

Al is de officiële opening pas op vrijdag 12 mei, wie Lab-44, het nieuwe restaurant van de Zaanstreek, wil proberen voor een drankje, lunch of diner is nu al welkom op het Hembrugterrein.

 

Categorie: General
Ingezonden door: beheer

Door: Ronald Massaut

 

Al is de officiële opening pas op vrijdag 12 mei, wie Lab-44, het nieuwe restaurant van de Zaanstreek, wil proberen voor een drankje, lunch of diner is nu al welkom op het Hembrugterrein.

Het oude laboratoriumgebouw aan de Middenweg, officieel gebouw 197, is het afgelopen jaar volledig gerestaureerd. Dat was hard nodig, want het dak van het gebouw uit 1918 was al in 2014 ingestort. Waar oud en nieuw in elkaar over gaan is nog goed te zien. Een bewuste keuze van eigenaar en initiatiefnemer Paul Riteco, die zo veel mogelijk van het monumentale karakter van het pand intact wil houden. ,,Dat zie je aan de nieuwe en de oude dakspanten en de traditionele inrichting van het pand. De bedrijfsruimten rondom het restaurant zijn ook niet kunstmatig gecreëerd, maar behoren tot de originele plattegrond van het gebouw.’’

Lab-44 huisvest een restaurant voor 125 personen met daaromheen ambachtelijke bedrijven. Riteco is tevens eigenaar van brouwerij Hoop in Zaandijk. In Lab-44 wordt een kleine (test)brouwerij gehuisvest met een maximale productie van vijfhonderd liter per keer. ,,Door de kleinere omvang hebben we een mooie schaalgrootte om nieuwe bieren te testen en brouwen in kleinere oplages; ook voor derden. Daar is behoefte aan.’’

Behalve bier, wordt in Lab-44 de Zaanse Sambal geproduceerd en is er een pizzabakkerij die werkt volgens een vernieuwend procedé. In het zogenoemde Paplab worden samen met Lassie varianten van rijstepap gemaakt. Verder is er nog een satelietvestiging van het Amsterdamse bedrijf Proud Design van Zaankanter Steven de Kleen, gespecialiseerd in marketing en verpakking voor food. Een belangrijk pluspunt is ook de aanwezigheid van twee vergader- en receptieruimten tot 25 personen. ,,Bedrijven vinden het prettig om dichtbij ’huis’ vergaderen en ontspannen te combineren. Voor opening hadden we al verschillende aanvragen.’’

De keukenbrigade van Lab-44 heeft de afgelopen dagen kunnen proefdraaien met een vol restaurant. Vrienden, familie, relaties en bouwers waren al te gast. Vanaf nu is iedereen welkom. Riteco is daarnaast mede-eigenaar van restaurant Hoop op d’Swarte Walvis. De menukaart van Lab-44 noemt hij ’zowel toegankelijk als van hoge kwaliteit, het midden tussen De Walvis en het restaurant van brouwerij Hoop met burgers, beer & chicken’. ,,We serveren echte mooie en smakelijke gerechten. We hebben een complete kaart van burgers, vlees en vis, pizza’s uit eigen bakkerij en verschillende voorgerechten en desserts. Om kwaliteit te garanderen hebben we sous-chef Roy Pickkers van De Walvis gevraagd om hier chef te worden. De bieren die wij serveren zijn Hoop en Breugem.’’

Riteco is razend benieuwd naar de verdere ontwikkeling van het Hembrugterrein. ,,Wij willen de nieuwe hotspot van de Zaanstreek én Amsterdam worden.’’ Lab-44 ligt aan de Middenweg, direct bij de afmeerplaats aan de Havenstraat voor de bootverbinding Zaandam-Amsterdam. Parkeren kan gratis bij het restaurant dat van dinsdag tot en met zondag is geopend, de keuken vanaf 11 uur.


Het concept van LAB-44

Lab-44 is gevestigd in een monumentaal pand op het Hembrugterrein. Dit gebied behoorde ooit toe aan een wapen- en munitiefabriek en was verboden terrein. Dit terrein wordt nu volledig opnieuw ingericht en geldt steeds meer als dé hotspot in de metropoolregio Amsterdam. Lab-44 biedt een restaurant met volop mogelijkheden voor vergaderingen en andere bijeenkomsten. Het zonnige terras is vanaf vroeg in het voorjaar een heerlijke plek om te genieten van het zonnetje. De keukenbrigade heeft een toegankelijke brasseriekaart samengesteld, aangevuld met bijzondere pizza’s uit de Valoriani oven.

Lab-44 doet haar naam eer aan. Je vindt hier ‘makers’, zoals de mannen van Zaanse Sambal, de brouwers van de bieren van Hoop en Breugem en een keuken waar nieuwe foodconcepten ontwikkeld worden. Ook biedt Lab-44 pizza-workshops naar concept van Gabriele Bonci. Dit alles, inclusief gratis parkeren, maakt van Lab-44 een unieke plek.