mrt 10, 2017

Lab-44 ’Voor makers & eters’


Noordhollands Dagblad - Zaanstreek
Door: Ronald Massaut

 

Groepen en bedrijven kunnen vanaf volgende week reserveren bij restaurant Lab-44, de nieuwe Zaanse ’hotspot’ op het Hembrugterrein. In het voormalige Laboratoriumgebouw van de Artillerie Inrichting opent 12 april voor het publiek het nieuwe restaurant met 125 zitplaatsen, buitenterras met Zaanzicht en twee vergaderzalen (15 en 40 personen).

Categorie: General
Ingezonden door: beheer

Lab-44 heeft als toevoeging ’Voor makers en eters’. Dat is niet voor niets, want behalve horecagelegenheid is Lab-44 ook het bedrijfspand van enkele bijzondere Zaanse food- en drinksgerelateerde bedrijven. Initiatiefnemer is Zaandijker Paul Riteco, de man achter brouwerij Hoop in Zaandijk en ontwikkelaar van het gebied rond de Zaandijker kerk. Hoop heeft in Lab-44 een kleinere proefbrouwerij waar tevens in kleinere hoeveelheden bier wordt gebrouwen. Naast het Bier-lab wordt in Lab-44 ook de Zaanse sambal geproduceerd. Nieuw is de start van het Pap-lab waar rijstepap wordt ontwikkeld, onder andere in samenwerking met Lassie.

Het Amsterdamse bedrijf Prouddesign van Zaankanter Steven de Cleen opent in Lab-44 een nieuwe ontwerpstudio gericht op food en drinks. De Cleen doet ook marketing en vormgeving van etiketten van de verschillende Hoop-bieren. „Prouddesign en Hoop zijn als bedenker en producent genomineerd voor een verpakkinsgaward. Dan sta je ineens tussen de grote merken van deze wereld. Donderdagavond is de uitslag. Winnen of niet, zo’n nominatie is een groot compliment.”

Voor Riteco zou het in korte tijd de tweede achtereenvolgende prijs zijn voor zijn brouwerijactiviteiten. In Dublin is hij samen met Zaankanter Wim de Jong eigenaar van brouwerij Hope. De brouwerij is lokaal gekozen tot ’startup’ van het jaar.

Het voormalige Laboratoriumgebouw, dat oorspronkelijk stamt uit 1918, was in zeer slechte staat voor Riteco zijn oog op het pand had laten vallen. Het dak was al deels ingestort. De restauratie kwam daarom precies op tijd. Het restaurant is gevestigd in het hart van het gebouw onder het koepeldak. De officiële opening is 12 mei.


Het concept van LAB-44

Lab-44 is gevestigd in een monumentaal pand op het Hembrugterrein. Dit gebied behoorde ooit toe aan een wapen- en munitiefabriek en was verboden terrein. Dit terrein wordt nu volledig opnieuw ingericht en geldt steeds meer als dé hotspot in de metropoolregio Amsterdam. Lab-44 biedt een restaurant met volop mogelijkheden voor vergaderingen en andere bijeenkomsten. Het zonnige terras is vanaf vroeg in het voorjaar een heerlijke plek om te genieten van het zonnetje. De keukenbrigade heeft een toegankelijke brasseriekaart samengesteld, aangevuld met bijzondere pizza’s uit de Valoriani oven.

Lab-44 doet haar naam eer aan. Je vindt hier ‘makers’, zoals de mannen van Zaanse Sambal, de brouwers van de bieren van Hoop en Breugem en een keuken waar nieuwe foodconcepten ontwikkeld worden. Ook biedt Lab-44 pizza-workshops naar concept van Gabriele Bonci. Dit alles, inclusief gratis parkeren, maakt van Lab-44 een unieke plek.